Saastuttaako professori yliopiston?

Jälleen mitä kummallisin vaihe Tampereen yliopiston konsistorissa, jossa on viime viikot väitelty sanan ”riippumaton” merkityksestä. Osa konsistorista on nimittäin sitä mieltä, että yliopiston perustamisasiakirjassa oleva sanapari ”riippumaton hallitus” tarkoittaa, että yliopiston hallituksessa ei tästä eteenpäin saa olla yhtäkään yliopistoyhteisön jäsentä. Heidän mukaansa siis pelkkä sana riippumaton tarkoittaa nimenomaan tätä: yliopistoyhteisön häätämistä omasta hallituksestaan.

Farssi eteni ja sanan riippumaton tulkinnasta pyydettiin lausunnot yliopistojen lakimiehiltä, säätiölainsäädäntöön perehtyneeltä juristilta ja opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Säätiölainsäädäntöön perehtynyt juristi totesi, ettei sanalle riippumaton ole ”täsmällistä, yleistä legaalimääritelmää”. Sitä voidaan tulkita monin tavoin – esimerkiksi riippumattomuutena perustajista. Yksiselitteistä hänen mukaansa oli kuitenkin se, ”etteivät säätiön perustamiskirja, säätiön säännöt tai säätiölaki millään tavalla muodosta estettä sille, että konsistori valitsee yliopiston hallitukseen yliopiston henkilökuntaan tai opiskelijoihin kuuluvia henkilöitä eli yliopistoyhteisöön kuuluvia henkilöitä”.

Fuusioituvien yliopistojen omat lakimiehet sen sijaan tulkitsivat aivan päinvastoin. Heidän mukaan ”hallituksen jäsenillä ei saa olla taloudellista tai muuta intressi- ja etuyhteyttä Tampereen yliopistoon. Näin ollen he eivät voi olla esimerkiksi työsuhteessa yliopistoon.” Tämän lisäksi lakimiehemme kirjoittivat näkemyksiään siitä, miten tiedeyhteisöä pitäisi johtaa, miten ”ulkopuolisella näkemyksellä vahvistetaan innovatiivisuutta” ja miten ulkopuolisilla ”on paremmat edellytykset tehdä tarvittaessa rohkeita ratkaisuja esimerkiksi työnantajaroolissa” (ks. myös). (Suoraan sanoen minusta ei ole yliopiston lakimiesten tehtävä kertoa konsistorille tällaisia mielipiteitään innovaatio- ja työnantajapolitiikasta, mutta se jääköön omaksi mielipiteekseni.)

Sattumoisin tämä lakimiestemme tulkinta on kuitenkin sama, jonka on esittänyt myös Teknologiateollisuuden edustaja ja joka myös tukee kokonaan ulkopuolisen siirtymäkauden hallituksen toimintaa. Perustajien ja konsistorin tapaamisessa Teknologiateollisuus ry:tä edustanut henkilö nimittäin totesi, että ”perustamisasiakirjojen mukaan haetaan strategista hallitusta, jonka jäsenet ovat yliopistosta riippumattomia”.

Lopulta tänä aamuna saimme ministeriön tulkinnan, joka oli ainoa juridisesti mahdollinen tulkinta. Estettä ei ole: ”Säätiön perustamiskirja tai sen säännöt taikka säätiölaki eivät oikeudellisesti estä konsistoria valitsemasta yliopistoyhteisönsä jäsentä hallitukseen nyt tai myöhemmässä vaiheessa.”

Olemme siis tilanteessa, jos oman yliopistomme oma lakimies tekee tulkintoja omaa yliopistoyhteisöään vastaan tavalla, jota edes opetusministeriö ei tee, mutta joka sattumoisin myötäilee Teknologiateollisuus ry:n kantaa.

Eteläkorealainen Incheon-yliopisto päätti vastikään luovuttaa kaiken opetukseen liittyvän päätösvallan teollisuudelle – esimerkiksi Panasonicin kaltaisille suuryrityksille. Rehtorin mukaan professoreja ei pidä päästää päätöksentekoelimiin, koska yksikin professori tappaa kaikki teollisuuden ideat ja ”yksikin pisara mustaa mustetta lasissa saastuttaa koko veden”. Rehtori aikookin nyt varmistaa, että professorit eivät sekaannu opetusohjelmiin.

Hurjaa puhetta, jonka toivoisi olevan ennemmin vitsi kuin todellisuutta (– etenkin aikana, jolloin yrityksissä on alettu toimia juuri päinvastoin ja ottaa työntekijöitä mukaan päätöksentekoon).

Surullisinta kuitenkin on, että juuri tällainen ajattelu yritetään nyt ujuttaa sisään myös uuteen Tampereen yliopistoon. Tällainen yliopistoyhteisöä – maamme korkeimmin koulutettuja ihmisiä – halveksiva näkemys näyttää nyt ohjaavan Tampereen yliopistojen lakimiehiä, Teknologiateollisuutta ja osaa konsistorista. Olisiko aika ymmärtää, että ongelman sijaan yliopistoyhteisö on yliopiston voimavara, se ainoa asia, mitä yliopistolla on?

Ps. Konsistorin torstaisen kokouksen asialistalla on myös koko joukko muuta huolestuttavaa. Jo tehtyjä päätöksiä, jotka koskevat uuden hallituksen nimittämistä, esimerkiksi halutaan kumota ja palauttaa valmisteluun väliaikaisen puheenjohtajan johdolla. Tilanne on erittäin vakava, mutta siitä lisää kenties myöhemmin. Tässä välissä yritän tehdä tutkimusta.

Advertisement

2 thoughts on “Saastuttaako professori yliopiston?

  1. Päivitysilmoitus: Kun ihminen ratkaisee | Historiantutkijan näkötorni

  2. Päivitysilmoitus: Taistelu autonomiasta | Historiantutkijan näkötorni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s