Tampere3 siirtymässä mielivallan aikaan

Kuvittele tilanne, jossa maan hallitus päättää yllättäen muuttaa eduskunnan toimintaperiaatteita ja rajata eduskunnan valtaa. Kuvittele, että hallitus tekee tämän konsultoimatta eduskuntaa ja ilman, että eduskunta hyväksyy päätöstä. Kun pääset kuvittelussa tähän vaiheeseen, olet tulevassa Tampereen yliopistossa.

Uuden yliopiston vaaleilla valittu konsistori ja sen siirtymäkauden hallitus tapasivat eilen. Tapaamisessa keskusteltiin tulevan yliopiston tiedekunnista ja tutkinto-ohjelmista. Kun tapaaminen oli päättynyt ja ihmiset lähteneet viikonlopunviettoon, konsistorin jäsenet saivat viestin sähköposteihinsa: siirtymäkauden hallitus oli hetkeä ennen tapaamista muuttanut yliopiston toimintaa ohjaavaa johtosääntöä – ketään konsultoimatta, täysin itsevaltaisesti ja tästä kenellekään ennalta kertomatta.

Jokainen muutettu kohta koskee tulevan (eli siirtymäkauden hallituksen tilalle valittavan) hallituksen nimitysprosessia – eli sitä, miten tuleva hallitus valitaan. Ja jokainen muutettu kohta kaventaa vaaleilla valitun konsistorin yliopistolakiin nojaava valtaa nimittää hallitus ja lisää siirtymäkauden hallituksen itsensä valtaa suhteessa konsistoriin.

Siirtymäkauden hallitus (joka ei ole kunnolla kenenkään valvonnassa) siis – uskomatonta mutta totta – muutti hallituksen valintaprosessin sääntöjä kesken prosessin ja juuri kun prosessi oli saatu käynnistettyä lainmukaisesti. Jokaisen oikeustajulla varustetun ihmisen pitäisi ymmärtää, ettei hyvään hallintoon missään nimessä kuulu muuttaa omavaltaisesti toimintaa ohjaavia sääntöjä kesken hallinnollisten prosessien. On mahdotonta valita yliopistolle uutta hallitusta, jos yksi osapuoli (jonka vieläpä pitäisi ymmärtää olevansa mahdollisesti väistyvä osapuoli) pitää oikeutenaan muuttaa sääntöjä milloin ja miten itse parhaaksi näkee. Taustalla on se, että vaaleilla valitussa konsistorissa oli alkanut muodostua näkemyksiä, jotka eivät miellyttäneet siirtymäkauden hallitusta (lue aiemmista ongelmista täältä). Ratkaisuna he keksivät muuttaa sääntöjä.

Tällaista tapahtuu erilaisissa itsevaltaisissa maissa, mutta tällaiseen ei ole totuttu suomalaisella yliopistokentällä, jonka toimintaa ohjaa yliopistolaki ja perustuslaki. Vain epädemokraattisissa järjestelmissä vallanpitäjä muuttaa vallankäytön sääntöjä itselleen sopivalla tavalla, omaa asemaansa turvaten silloin, kun sen asema on kyseenalaistettu hyvästä syystä ja demokraattisin menetelmin.

Siirtymäkauden hallitus on  korostanut jatkuvasti, että johtosääntöä pitää noudattaa. Nyt kysymys kuuluu, miksi noudattaa johtosääntöä, jos yksi osapuoli voi muuttaa sitä milloin tahansa ja miten tahansa.

Johtosääntöön tehdyt muutokset voivat vaikuttaa teknisiltä, mutta käytännössä kyse on siitä, että siirtymäkauden hallitus turvaa omaa asemaansa sitomalla konsistorin käsiä. Hallitus muutti esimerkiksi nämä kohdat:

  • Tästä eteenpäin siirtymäkauden hallituksen itse nimittämä henkilö on mukana prosessissa, jossa yritetään valita hallituksen seuraajaa. Alkuperäisen johtosäännön mukaan nimittäin provosti/provostin sijainen (eli siirtymäkauden hallituksen itse ohi vaalien nimittämä henkilö, jonka asemasta on kanneltu oikeusasiamiehelle ja tehty valitus hallinto-oikeuteen) ei osallistu hallituksen nimittämisprosessiin. Muokatun johtosäännön mukaan tämä siirtymäkauden hallituksen nimittämä henkilö voi osallistua päätösvaltaisena uuden hallituksen nimittämisen valmisteluun. Tähän saakka hän on siis ollut puuttumatta tähän osaan konsistorin työtä.
  • Alkuperäisen johtosäännön mukaan konsistori valitsee hallitusta valmistelevaan nimityskomiteaan yliopistoyhteisöstä kolme jäsentä niin, että yksi edustaa professoreja, yksi keskiryhmää ja yksi opiskelijoita. Muokatun johtosäännön mukaan näiden jo ennestään tiukkojen rajoitusten lisäksi yhden jäsenistä on tultava Tampereen teknillisestä yliopistosta ja yhden Tampereen yliopistosta. Lisäksi kaikkien heidän on edustettava yliopiston kärkialoja – eli esimerkiksi humanistia tai kasvatustieteilijää ei nimityskomiteaan ole mahdollista nimittää, vaikka ne ovat yliopiston keskeisiä aloja.

Juuri kun Tampere3:ssa oltiin pääsemässä edes jollain tavalla säädyllisyyden ja lainmukaisuuden polulle ja konsistori oli aloittanut uuden hallituksen nimittämisen, nykyinen hallitus muutti nimittämisprosessin sääntöjä tavalla, joka pyrkii turvaamaan sen oman aseman ja sen jäsenten jatkoa. On selvää, että konsistorin laillinen enemmistö on suhtautunut kriittisesti siirtymäkauden hallituksen toimintaan ja jättänyt esimerkiksi eriäviä mielipiteitä ratkaisuissa, jotka ovat olleet lainvastaisia. Nyt tehdyillä muutoksilla siirtymäkauden hallitus yrittää muuttaa vaaleilla valitun päätöksentekoelimen sisäistä dynamiikkaa ja sitoa sen käsiä ennen kuulumattomalla tavalla.

Toivoa tietysti sopii, että myös tehtyjen muutosten jälkeen konsistorin enemmistö asettuu laillisuuden ja itsehallinnon kannalle. Tässä kohden voin vain vedota konsistorikollegoihini ja konsistorin puheenjohtajaan, jotta me kaikki yhdessä asettuisimme vastustamaan näitä hyvän hallintotavan loukkauksia.

Siirtymäkauden hallituksen vastuuttomuutta lisää vielä sen viestintästrategia. Hallitus tapasi konsistorin eilen välittömästi kokouksensa jälkeen, mutta sen sijaan, että hallituksen jäsenet olisivat rehellisesti kertoneet päätöksestään, he salasivat sen konsistorilta ja tapaamisessa puhuttiin mukavia siitä, miten Tampereelle tehdään maailman parasta yliopistoa. Sen jälkeen kun hallitus oli poistunut paikalta taksilla, konsistori sai sähköposteihinsa tiedotteen siitä, mitä hallitus oli juuri hetkeä ennen tapaamistamme tehnyt.

Oikeastaan minua hävettäisi siirtymäkauden hallituksen jäsenten puolesta, ellei olisi selvää, että he tietävät prikulleen, mitä ovat tehneet.

Ps. Samaan aikaan Teknologiateollisuus ry on vaatinut täyttä saneluoikeutta kolmeen hallituksen nimittämistä valmistelevan komitean kuudesta jäsenestä (siitä aiheesta lisää täällä). Konsistorin ja perustajajäsenten tapaamisessa Teknologiateollisuus ry:n edustaja sanoi suoraan, että heillä on suuri intressi tulevaan yliopistoon, koska teknologiateollisuudella on tekemänsä osaajatarveselvityksen mukaan tarve uudelle koulutetulle työvoimalle. Mistään muista aloista hän ei sanonut sanaakaan koko kymmenminuuttisen puheenvuoronsa aikana vaan totesi edustavansa ”tietysti” teollisuuden näkökulmaa. Lopputuloksena siis voi olla ratkaisevan tärkeä nimityskomitea, jonka kolme jäsentä on valinnut teknologiateollisuus oman mielensä mukaan ja jonka kolme muuta jäsentä siirtymäkauden hallitus on jyvittänyt niin tarkasti ja niin tiukasti, ettei mitään demokraattista tahtoa pääse muodostumaan.

Alla konsistorin saama pöytäkirjanote.

 

Näyttökuva 2018-5-26 kello 10.38.13

 

 

4 thoughts on “Tampere3 siirtymässä mielivallan aikaan

  1. Päivitysilmoitus: Palatsivallankaappaus | Historiantutkijan näkötorni

  2. Päivitysilmoitus: Taistelu autonomiasta | Historiantutkijan näkötorni

  3. Päivitysilmoitus: Vuosi 2018: syvää surua, rakkaita harrastuksia ja kuiva kaivo | Ville Lähde

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s