Miksi emme kannattaneet kunnallista äänestystä pakolaisten vastaanottamisesta?

Perussuomalaiset olivat tehneet valtuustoaloitteen siitä, että Nurmijärvellä järjestettäisiin kunnallinen äänestys pakolaisten vastaanottamisesta. Äänestystä kannatti yllättäen jopa viisi kunnanhallituksen jäsentä yhdestätoista. Tässä pitämäni vihreiden ryhmäpuhe siitä, miksi emme kannattaneet äänestystä.

Vihreät ovat useissa yhteyksissä korostaneet suoran demokratian ja kansanäänestysten merkitystä edustuksellisen demokratian rinnalla ja tukena. Vihreät ovat esimerkiksi oman puolueensa sisällä käyttäneet monia puolueita enemmän hyväkseen suoraa jäsendemokratiaa. Otamme siis ilolla vastaan ajatuksen suoran demokratian lisäämisestä myös kunnissa.

Miksi emme kuitenkaan kannata kunnallisen äänestyksen järjestämistä pakolaisten vastaanottamisesta?

Meidän mielestämme kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa ei yksinkertaisesti ole kyse niin poikkeuksellisesta päätöksestä, että tarvitsisimme siitä kunnallisen äänestyksen.

Kaikin puolin tässä aloitteessa ammutaan nyt tykillä hyttystä. Kyse on 20-25 ihmisen muuttamisesta Nurmijärvelle. Ei siis humanoidien, ei hirviöiden, vaan tavallisten ihmisten muuttamisesta tähän kuntaa, jossa me jo asumme. Vihreät eivät usko, että muutaman uuden perheen muuttaminen tänne olisi nurmijärveläisille niin poikkeuksellinen ja niin suuri kysymys, että juuri tästä pitäisi järjestää kunnallinen äänestys, kun sellaisia ei mistään muustakaan ole järjestetty.

Vihreät ovat vakuuttuneita siitä, että nurmijärveläisten enemmistö toivottaisi pakolaiset tervetulleiksi. Nurmijärveläiset ovat sivistyneitä ja viisaita ihmisiä, jotka ymmärtävät, että itseä heikommassa asemassa olevat ihmiset tarvitsevat toisinaan apua. Me muistamme, että aikoinaan tännekin on muutettu evakkona Karjalaista ja että nykypäivän pakolaiset tarvitsevat yhtälailla muiden apua.

Luotamme kuntalaisiin ja myös meidän valtuutettujen kykyyn arvioida, että juuri tämä kysymys ei jaa kuntaamme niin vahvasti, että äänestys olisi tarpeen.

Toki äänestys tulisi myös kalliiksi. Arvion mukaan se maksaisi 90 000 euroa Todennäköisesti äänestykseen kuluisi siis enemmän kunnan rahaa kuin näiden pakolaisten vastaanottamiseen. Taloudellisesti siinä ei siis ole mitään mieltä.

Jotkut ovat sitä mieltä, että edellisissä vaaleissa pakolaiset eivät nousseet tarpeeksi selvästi vaaliteemaksi, ja siksi kuntalaisilta pitäisi nyt erikseen kysyä mielipidettä tähän asiaan. Tämä ei täysin pidä paikkaansa, sillä vaalien alla keskusteltiin kyllä tästäkin kysymyksestä monessa yhteydessä. Lisäksi jos kuntalaiset nyt kokevat, että valtuusto viisaudessaan päättää väärin ottaessaan pakolaisia, heillä on kahden vuoden päästä seuraavissa vaaleissa täysi mahdollisuus nostaa aihe keskeiseksi kysymykseksi ja valita uudet päättäjät. Siihen mennessä emme joka tapauksessa ehtisi ottamaan vastaan enempään kuin yhden 20-25 pakolaisen ryhmän.

Yksi syy olla kannattamatta aloitetta on myös se, että siinä on ikävä kyllä selkeästi rasistinen kaiku. Emmehän järjestä kunnallisia äänestyksiä siitäkään, saavatko kehitysvammaiset muuttaa Nurmijärvelle, vaikka toki hekin tarvitsevat monia muita kuntalaisia enemmän palveluja, emmekä järjestä äänestystä siitä, saako yli 80-vuotiaita, hoivaa tarvitsevia, ihmisiä muuttaa kuntaamme. Miksi siis nämä 20-25 uutta nurmijärveläistä olisivat jotain niin poikkeuksellista, etteivät he voi muuttaa tänne ilman kunnallista äänestystä? Vihreiden mielestä siinä ei mitään poikkeuksellista olekaan – siksi voimme päättää asiasta valtuutettuina ja kantaa päätöksestämme poliittinen vastuu niin kuin kaikista muistakin päätöksistämme.

Ps. Keskustelun aikana perussuomalaisten Jussi Niinistö huusi puheenvuoroni päälle useaan kertaan yrittäen häiritä puhettani. Tällaista käytöstä ei demokraattisissa päätöksentekoelimissä pidä sallia: kunnioitus toisten valtuutettujen puheenvuoroja kohtaan on kaiken demokratian perusedellytys.

6 thoughts on “Miksi emme kannattaneet kunnallista äänestystä pakolaisten vastaanottamisesta?

  1. Kirjoitat sujuvasti sekä pakolaisten vastaanottamisesta ja ihmisten muuttamisesta.
    nehän on kaksi eri asiaa. Muuttaminen on vapaata ( vielä) Suomessa, kunnan vastaaottotoiminta on jotain muuta.
    Lisäksi heitettyihin kustannuksiin olisi hyvä saada jokin linkki, peruste mistä arveltu summa tulee.
    Tietysti olette varmoja että enemmistö hyväksyy vastaanoton, mutta olisi hyvä siitä saada jokin muu tieto kuin helppo heitto kirjoituksessa.

  2. Anteeksi mutta miten voit rinnastaa Karjalan evakot Syyriasta/Kongosta/Afganistanista, eli TÄYSIN erilaisesta kulttuurista ja kielestä tuleviin ihmisiin?

  3. ”Vihreät ovat vakuuttuneita siitä, että nurmijärveläisten enemmistö toivottaisi pakolaiset tervetulleiksi” mutta tälle ”enemmistölle” ei uskalleta antaa mahdollisuutta todistaa tätä todeksi. Uskotko tosiaan että näihin satuihin uskoo kukaan?

    90.000 € / 25 kongolaista / 365vrk = ?

    Tiesitkös Hanna, moni on muuttanut ”Nurtsille” juuri siksi että saisi elää turvallisessa suomalaisessa ympäristössä. Jos haluaa muuta, voi muuttaa muualle missä asiat on sitten hoidettu erilailla, esim itä-Helsinkiin. Mikä oikeus teillä oli tuhota Nurmijärvi?

  4. ”Vihreät ovat vakuuttuneita siitä, että nurmijärveläisten enemmistö toivottaisi pakolaiset tervetulleiksi” mutta tälle ”enemmistölle” ei uskalleta antaa mahdollisuutta todistaa tätä todeksi. Uskotko tosiaan että näihin satuihin uskoo kukaan?

    90.000 € / 25 kongolaista / 365vrk = niin mitä?
    Ihanko oikeasti kongolaisten kustannukset ovat 10€ pvä/kpl (yhden vuoden ajan)?
    -Olettaen että Mäkelän heitto olisi fakta ja olettaen että joku nielee valheet, siis.

    Tiesitkös Hanna, moni on muuttanut ”Nurtsille” juuri siksi että saisi elää turvallisessa suomalaisessa ympäristössä. Jos haluaa muuta, voi muuttaa muualle missä asiat on sitten hoidettu erilailla, esim itä-Helsinkiin. Mikä oikeus teillä oli tuhota Nurmijärvi?

  5. ”Kyse on 20-25 ihmisen muuttamisesta Nurmijärvelle. Ei siis humanoidien, ei hirviöiden, vaan tavallisten ihmisten muuttamisesta tähän kuntaa, jossa me jo asumme.”

    – Kyse ei ole ”tavallisista ihmisistä” jollaisia jo kunnassa asuu. Toteutunut suunnitelma on lisäksi peruuttamaton, toisin kuin väität. 25 on vasta alku ja määrä tulee lisääntymään joka vuosi + perheidenyhdistämiset.

    – Kiitos vain, kysyttäisiinkö kuntalaisten, varsinkin pikimetsäläisten ja muiden klaukkalalaisten mielipidettä tähän ”hirviöt ja humanoidit” asiaan vaikka viiden vuoden kuluttua? Se on verrattaen yllättävän lyhyt aika ja omiaan avaamaan paatuneenkin impivaaralaisen näkemyksiä.

Jätä kommentti