Valtuustopuhe osavuosikatsauksesta

Pidin valtuustossa vihreiden ryhmäpuheenvuoron osavuosikatsauksesta.

Arviot tämän vuoden tuloksesta näyttävät tässä vaiheessa toki hieman synkiltä. Jos arviot pitävät paikkansa, tulos olisi noin 5 miljoona huonompi kuin oli tarkoitus. Tätä ei tietenkään pidä toivoa.

Ennusteen muuttumiseen on muutama selvältä näyttävä syy.

Yksi selvin on maanmyyntitulojen heikkeneminen. Ja niissä isoimpana syynä myyntivoittoennusteen heikkenemiseen on Viirinlaakso, jossa myyntitulot siirtyvät tulevaisuuteen. Jos kuitenkin edelleen lähdetään siitä, että hanke toteutuu, myös myyntivoitot ovat odotettavissa tulevaisuudessa. Ei ole niin ratkaisevaa tulevatko ne kunnan kassaan tänä vai ensi vuonna, joten tältä osin tuloksen heikkenemisestä ei tarvitse huolestua. Pelkästään tämä kattaa jo 3,5 miljoonaa viiden miljoonan potista. (Tässä yhteydessä on hyvä myös huomauttaa, että hanke ei suinkaan ole etenemättä liito-oravien takia, joiden niskaan syy yritetään langettaa, vaan puhtaasti sen vuoksi, etteivät kaupalliset toimijat tunnu pääsevän yhteisymmärrykseen hankkeessa.)

Sen sijaan valtuuston päätöksenteon näkökulmasta tämän osavuosikatsauksen merkittävin viesti on se, että jälleen kerran sosiaali- ja terveysmenoissa etenkin erikoissairaanhoito näyttää olleen alibudjetoitu. Nyt lisämenoja ennustetaan tulevan 1,6 miljoonaa. Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun näin käy. Tästä alibudjetoinnista olisi päästävä eroon, ja siinä myös meillä valtuutetuilla on roolimme.

Sosiaali- ja terveysmenoissa silmään pistää myös jälleen kasvavat lastensuojelun kulut. Viime vuodet on yritetty edistää perhetukikeskuksen rakentamista, jotta lastensuojelu saataisiin nykyistä paremmin omiin käsiin ja sen kulut omaan valvontaan. Suunnitteilla ollut Perhetukikeskus vaikuttaa yhä selvemmin sellaiselta investoinnilta, joka tulee maksamaan itsensä takaisin. Siksi vihreät pitävät tärkeänä, että perhetukikeskuksesta pidetään kiinni, eikä sitä lähdetä poistamaan investointisuunnitelmasta. Hirvittävää on myös huomata, että mielenterveyskuntoutujien palveluissa on ylitysuhka, kun niistä nimenomaan leikattiin viime vuonna. Näin me saamme nyt kasvoillemme ne leikkauspäätökset, jotka on huonoin perustein tehty.

Yleisesti ottaen on hyvä muistaa, että tämän vuoden tiukkaa tilannetta selittää osaltaan myös se, että viime vuonna lähinnä keskusta ja kokoomus eivät tässä valtuustossa suostuneet korottamaan kunnallisveroa 19,75 prosenttiin – toisin kuin me muut. Tämä olisi tuonut kassaan lisää noin 2 miljoonaa euroa, joille tässä tilanteessa näyttäisi olevan tarvetta.

Voidaan myös pohtia, pitäisikö kunnan sähköyhtiön voittoja käyttää taantumassa nykyistä enemmän kunnan peruspalvelujen rahoittamiseen. Osavuosikatsauksen mukaan kun yhtiö on tuottamassa miljoona euroa odotettua enemmän voittoa, yhteensä 3,9 miljoonan voiton.

Nämä kaikki syyt osaltaan selittävät sitä, miksi olemme tänä vuonna ennusteen mukaan päätymässä reippaasti alijäämäiseen tulokseen. Kaikesta tästä huolimatta toisaalta on myös ymmärrettävää – ja osin hyväksyttävääkin – että taantuman aikana kasvukunnissa voi syntyä alijäämäisiä budjetteja. Yleisen työllisyystilanteen heikentyessä ja taloudellisen toiminnan hiipuessa kunnan tulot voivat jäädä tavallisia vuosia heikommiksi. Tonttikauppa sujuu huonommin ja verotulot kasvavat heikommin. Tällainen taantuman aiheuttama tilanne ei kuitenkaan oikeuta tai tee järkeväksi leikkauksia hyvinvointipalveluihin. Nopeasti paniikissa tehdyillä leikkauksilla on usein taipumuksena kostautua kasvavina kustannuksina tulevaisuudessa. Ikävä kyllä monet poliitikot käyttävät taantumaa myös keinona leikata palveluja pysyvästi. Vihreät eivät kannata sellaisia leikkauksia, jotka tulevat tulevaisuudessa kalliimmiksi. Sen verran meidän on otettava opiksi 1990-luvun laman hoidosta.

Peruspalveluihin kohdistuvilla leikkauksilla on nimittäin taipumuksena sattua pahiten niihin, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa: pienituloisiin, vanhuksiin, huonokuntoisiin, erityistä tukea tarvitseviin, mielenterveyspotilaisiin. Näin ei pidä olla. Viirinlaakson myyntitulojen lykkääntymisellä ei pidä perustella heikennyksiä ihmisten arkeen.

Viimeisenä vihreät haluavat kiinnittää huomiota nyt tehtävään kirjaukseen vakanssien täytöstä tulevaisuudessa. Kirjauksen mukaan edellytämme nyt hallintokuntia: ”noudattamaan tarkkaa harkintaa avoimien vakanssien täytössä ja sijaisten rekrytoinnissa. Vain välttämättömät vakanssit voidaan täyttää.” Tällaiseen kirjaukseen voi tietysti yhtyä. Tähän toki varmasti on pyritty aina. Ei kukaan tässä kunnassa varmasti täytä vakansseja, joita ei tarvita. Nyt tehtävä kirjaus EI kuitenkaan saa tarkoittaa, ettei työntekijöitä palkata silloin, kun heitä tarvitaan tai kun heidän palkkaamisensa tulee ostopalveluja halvemmaksi.

Nyt näyttää esimerkiksi siltä, että kunnalla tulee olemaan vaikeuksia täyttää lakisääteisiä velvoitteitaan uuden oppilashuoltolain mukaisesti, jos emme palkkaa uutta psykologia oppilashuoltoon. Tästäkin käytiin taistelu budjettivaltuustossa, jonka ikävä kyllä hävisimme. Siinä yhteydessä kuitenkin todettiin, että uusi psykologin toimi perustetaan, jos oppilashuoltolaki menee läpi. Nyt meillä on laki, mutta ei vieläkään uutta psykologia.

Tänään tehtävä kirjaus ei saa vaikeuttaa esimerkiksi tällaisia tarpeellisia palkkauksia. Jos emme palkkaa uutta terveyskeskuspsykologia lukioon ja ammattikouluihin, riskinä on, että kunta jättää näin noudattamatta velvollisuutensa kuntalaisia kohtaan ja joutuu myös maksamaan myöhemmin tästä sanktioita. Yhtälailla pitää olla varovainen, ettei työntekijöiden palkkaamatta jättäminen johda huomattavasti kalliimpien ostopalveluiden kontrolloimattomaan kasvuun. Henkilöstöstä nipistäminen kun ei aina automaattisesti ole halvin ratkaisu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s