Budjettivaltuusto: Päiväkodit

Budjettivaltuustossa 12.11.14 pitämäni vihreiden ryhmäpuhe varhaiskasvatuksen leikkauksista. Esityksemme kaatui äänin 28-21-2.

Hyvät kuulijat,

Voin jatkaa siitä, mistä äsken lopetin. Toinen hankalasti perusteltava leikkaus, joka kunnanhallituksen esitykseen sisältyy, kohdistuu varhaiskasvatukseen. Kuten koulujen kohdalla, myös tässä esitykseen sisältyy runsaasti leikkauksia määräaikaisten sijaisten määrärahoista, yhteensä 274 000 euroa. Vaarana on, että kun sijaisten määrärahoista leikataan näin rajusti, vakituinen henkilöstö uupuu.

Kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen säilyttää kotihoidontuen kuntalisän nykyisellä tasolla ja perua siihen esitetyn 100 euron vähennyksen. Kotihoidossa olevien hyvinvoinnista on siis päätetty huolehtia, eikä yhteensä 300 000 euron leikkaus mennyt läpi. Nyt olemme sen sijaan leikkaamassa 274 000 päivähoidossa olevilta lapsilta. Näitä lapsiryhmiä ei pidä asettaa vastakkain rahoja jaettaessa, ja nyt olisi oikea hetki osoittaa, että haluamme pitää huolta myös päivähoidossa olevista lapsista.

Ensi vuonna on tulossa suuria muutoksia varhaiskasvatukseen, kun maan hallituksen päätös puolittaa kotihoidontuen kuukaudet vanhempien kesken tulee voimaan. Kaikella todennäköisyydellä tämä muutos ei ainakaan vähennä päivähoidon tarvetta, vaan saattavat lisätä sitä, jolloin tarvitsemme varhaiskasvatukseen lisää panostuksia, emme vähemmän.

Siksi esitämme, että varhaiskasvatuspalveluihin lisätään määrärahoja 274 000 euroa määräaikaisen henkilöstön palkkaamiseen, jotta päivähoidossa pystytään hoitamaan myös työntekijöiden loma-ajat ilman, että jäljelle jäävät työntekijät kuormittuvat liikaa.

(Kuva: Creative Commons Melissa Collins)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s