Budjettivaltuusto: Monitoimitalo

Budjettivaltuustossa 12.11.14 pitämäni puhe monitoimitalosta. Valtuusto päätti keskustelun jälkeen yksimielisestiä jatkaa monitoimitalon rakentamista päätettiin jatkaa alkuperäisen aikataulun mukaisesti – eli heti ensi vuonna.

Hyvät kuulijat,

Viime vuoden budjettivaltuustossa monitoimitalosta käytiin pitkä keskustelu, ja pidin silloin perusteellisen puheen siitä, miksi kuntaan tarvitaan monitoimitalo. Kaikki nämä perustelut pätevät edelleen, eikä niitä kannata lähteä yksityiskohtaisesti toistamaan. Opistot tarvitsevat esiintymis- ja harjoittelutiloja, nuorisolle ei Klaukkalassa ole edelleenkään tiloja, jalkapalloilijat tarvitsevat edelleen uudet pukutilat, ja kunnasta puuttuu yhä esityssali isommille kulttuuritapahtumille. Tänään valtuuston puheenjohtajistolle luovutettiin monitoimitaloa puolustava adressi. Yli 1200 adressin allekirjoittajaa todistaa tästä tarpeesta. Toisin kuin usein kuulee väitettävän, myös kulttuuripalvelut ovat lakisääteisiä palveluja, nuorisopalveluista puhumattakaan. Talon avulla myös toteutettaisiin strategian mukaisia kirjauksia siitä, että kunta pyrkii tukemaan kuntalaisten omaehtoista toimintaa ja kolmannen sektorin toimintaedellytyksiä. Meidän kunnassahan ehdottomasti suurin osa kulttuurista tuotetaan kolmannella sektorilla, ja kunnan rooli tässä olisi mahdollistaa tämä infrastruktuurista huolehtimalla.

Tarve talolle on siis ilmeinen, ja viime vuonna 33 valtuutettua äänestikin monitoimitalon puolesta. Kaikki näytti selvältä, ja hanke käynnistettiin, kunnes alkoi kummallinen veivaus ja jarrutus.

Nyt kunnanhallituksen esitys olisi, että hanketta lykättäisiin vuodella. Tälle ei ole mitään järkevää syytä – päinvastoin. Lykkääminen on vaarassa nostaa kuluja, kun jo allekirjoitettujen sopimusten purkamisesta saatettaisiin joutua maksamaan sakkoja ja talouden elpyessä rakentamiskustannukset nousevat.

Lisäksi päätös asettaisi kummalliseen valoon koko kunnan valmistelu- ja päätöksentekoelimet. Jos emme pysty pitämään kiinni edes viime vuonna tekemistämme päätöksistä, koko päätöksentekokoneiston kyseenalaistuu.

Joku sanoo, että meillä ei ole juuri ensi vuonna rahaa aloittaa rakentamista. Tämä logiikka ontuu, sillä niinä vuosina kun taloa rakennetaan, investointibudjettiin tulee joka tapauksessa piikki. Pitkänajan talouden näkökulmasta on aivan sama, tuleeko kolme miljoonaa ensi vuodelle vai sitä seuraavalle.

Tärkein syy jatkaa hanketta keskeytyksettä on kuitenkin se, että viranhaltijoiden ja meidän luottamushenkilöiden aikaa ja energiaa menee nyt ihan liikaa siihen, että päätöksiä tehdään ja kumotaan, että niitä valmistellaan ja vedetään takaisin. Tässä salissa on kourallinen ihmisiä, jotka eivät halua monitoimitalon toteutuvan lainkaan. Jos me nyt lykkäämme hanketta vuodella, joudumme taas vuoden päästä käymään samat kiistat ja pitämään samat puheet, koska talon vastustajien kanta ei tule muuttumaan. Siksi vetoamme nyt niihin valtuutettuihin, jotka haluavat monitoimitalon, että te äänestäisitte alkuperäisen aikataulun puolesta. Lykkäämällä hanketta nyt vuodella, emme saavuta mitään muuta kuin epävarmuutta ja riskeeraamme koko hankkeen. Jälleen kerran. Tätä tuskin suurin osa tässä salissa haluaa, joten ei anneta muutaman vastustajan tehdä tätä vaikeammaksi kuin se on.

Siksi kannatamme kokoomuksen esitystä aikaistaa monitoimitalon rakentamista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s