Budjettivaltuusto: Koulut

Budjettivaltuustossa 12.11.14 pitämäni vihreiden ryhmäpuhe kouluihin kohdistuvista leikkauksista. Esityksemme kaatui täpärästi äänin 26-23-2.

Hyvät kuulijat,

Kunnanhallituksen budjettiesitykseen sisältyy 195 000 euroa leikkauksia koulujen resurssiopettajista, koulunkäynnin ohjaajista ja sijaisten määrärahoista – eli määräaikaisten työntekijöiden palkoista. Nämä leikkaukset kohdistuvat suoraan koulujen arkeen – ja vaikeuttavat arjen hallintaa kouluissa ja ovat näin vaarassa lisätä ongelmia luokissa.

Nämä määräaikaiset työntekijät ja opettajien apuna olevat avustajat ovat tärkeä osa koulujen arjen sujuvuutta. Ohjaajat tekevät pienellä palkalla töitä, mutta ovat suuri apu koulujen arjessa. Jos näiden työntekijöiden avulla voidaan estää yksikin koulupudokas, he ovat jo määrärahaansa arvokkaampia kunnalle. Meidän pitää varoa tekemästä sellaisia leikkauksia, jotka voivat tulla tulevaisuudessa kalliimmaksi.

Kun leikkauksia lähdetään tekemään, annetaan aina ymmärtää, että lapsista ja nuorista ei leikata. Nyt näin ollaan kuitenkin tekemässä määräaikaisten työntekijöiden määrärahoista leikkaamalla. Nämä työntekijät ovat kouluille tärkeitä, ja on meidän valtuutettujen tehtävä osoittaa, ettemme näe tällaisia leikkauksia oikeiksi ja järkeviksi ja ettemme niitä halua.

Siksi esitämme, että koulutuspalveluihin lisätään määrärahoja ensi vuodelle 195 000 euroa määräaikaisen henkilöstön palkkaamiseen – ja näin kouluihin kohdistuneita leikkauksia perutaan.

Viime viikolla Helsingin Sanomissa oli juttua siitä, että Nurmijärvi-ilmiö on ohi. Itse en ole varma, onko sellaista koskaan ollutkaan, mutta jos sellainen on ollut, se on perustunut siihen, että meillä pidetään huolta lasten ja nuorten palveluista, eikä niitä ajeta alas, kuten monessa muussa kunnassa on tehty. Nyt on meidän aika osoittaa, että emme ole tässä asiassa muuttamassa suuntaamme.

(Kuva: Creative Commons Melissa Collins)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s