Budjettivaltuusto: Kiinteistövero

Budjettivaltuustossa 12.11.14 pitämäni vihreiden ryhmäpuhe kiinteistöveron korotuksesta. Veronkorotus ei mennyt läpi, vaan Nurmijärvellä jatketaan alimmilla alarajoilla kiinteistöverossa.

Hyvät kuulijat,

Kaikki tietävät, että kuntien taloudet ovat tiukilla. Osaltaan syynä on kasvava työttömyys, osaltaan se, että yrityksillä ei mene hyvin, eikä talous kasva. Yksi selkeä syy kuntien tiukentuvaan taloustilanteeseen on kuitenkin se, että valtio on päättänyt leikata kunnille jakamiaan valtionosuuksia. Nurmijärven kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että ensi vuonna valtiolta tulee meille arviolta 2,9 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin tänä vuonna. Jollakinhan tämä vaje on paikattavat. Pitkällä aikavälillä voimme yrittää saada uusia yrityksiä kuntaan tai saada nykyiset kasvamaan, yrittää ohjata kulutusta omaan kuntaan ja investoida, jotta maan talous lähtisi taas nousuun. Myös lyhyellä tähtäimelläkin on kuitenkin tehtävä jotain. Käytännössä vaihtoehtoja on neljä: voimme ottaa lisää velkaa, nostaa veroja, tehdä alijäämäisiä budjetteja tai leikata palveluista. Tänään tähän mennessä tehtyjen päätösten perusteella näistä neljästä vaihtoehdosta on käytetty kolme: olemme tekemässä alijäämäisen budjetin, olemme leikkaamassa palveluista ja otamme lisää velkaa.

Käyttämättä on vielä se neljäs, eli maltillinen verojenkorotus.

Kunnanhallituksen esityksessä Nurmijärven kiinteistöveroprosentit ovat valtion määräämällä alarajalla, eivät lainkaan sen yli.

Kaikki tänään keskustelua herättäneet kysymykset (monitoimitaloa lukuun ottamatta) ja kaikki vihreiden tekemät muutosesitykset olisivat täysin katettavissa sillä, että kiinteistöveronprosentteja nostettaisiin 0,10 prosenttia alarajan yli. Tällä saataisiin arviolta 1,5 miljoonaa euroa kunnan kassaan. 1,5 miljoonaa toisi sellaisen pelivaran, että voimme/olisimme voineet huolehtia lakisääteisistä tehtävistämme esimerkiksi psykologien kohdalla, meidän ei tarvitse/olisi tarvinnut leikata resurssiopettajista ja koulunkäynnin ohjaajista tai joukkoliikenteestä jne.

0,10 korotus, jota kunnanjohtaja esitti, mutta jonka kunnanhallitus kumosi, on pieni panostus suureen hyvään.

Me vihreät uskomme, että suurin osa kuntalaisista haluaa palveluista pidettävän huolta, vaikka se tarkoittaakin pienen lisäpanostuksen antamista kunnan yhteiseen kasaan.

Siksi esitämme, että vuoden 2015 kiinteistöveroa korotetaan 0,10 prosentilla kaikissa veroluokissa lukuun ottamatta yleishyödyllisten yhteisöjen ja rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistöveroja.

(Kuva Creative Commons, Andrew Kelsall)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s