Leikkausrobotti liikkeellä

Kunnan talousarvioneuvottelut alkoivat eilen. Kunnanjohtaja oli omassa tasapainotusesityksessään leikannut niin palveluita kuin investointejakin rankasti. Nyt on laitettu päälle vaihde, jossa kukaan ei enää usko, että karsittaisiin rönsyjä tai löysää pois, tehostettaisiin toimintaa tai parannettaisiin tuottavuutta, vaan leikkauksia perusteltiin eilen talouden tasapainotuksella. Leikkauksia siis tehdään, koska leikkauksia on päätetty tehdä – ei siksi, että joissain toiminnoissa olisi tehostamisen varaa, kuten usein kuulee väitettävän. Liikkeellä on hyvinvointia tuhoava leikkausrobotti, joka sanoo, että tarvitsisimme kyllä tätä, mutta leikkaamme sen pois, koska keväällä kunnanhallitus päätti aloittaa leikkauslinjan.

Tämä leikkaushysteria ja –into on alusta asti ollut väärä linja. Nurmijärvi on kasvava ja kehittyvä kunta, jonka kannattaa investoida tulevaisuutta varten. Kuntakonsernin taseella on 80 miljoonaa euroa. Olemme tehneet ylijäämäisiä budjetteja vuosia, joten taantuman aikana meillä pitäisi olla varaa alijäämiinkin, jotta palvelut saadaan pelastettua. Suomeksi sanottuna, voimme ottaa investointeihin myös lainaa, koska se on ainoa tapa olla syventämättä taloudellista ahdinkoa. Olen ollut myös 0,25 veronkorotuksen kannalla palvelujen turvaamiseksi. Uskon, että työssäkäyvillä nurmijärveläisillä on varaa maksaa hieman enemmän, jotta pääsemme vaikeimpien aikojen yli. Taantuman aikana työttömyys kasvaa ja sitä kautta julkisten palvelujen tarve – silloin palveluja tarvitaan siis enemmän, ei vähemmän.

Investoinneissa veivataan samoja vanhoja hankkeita: monitoimitaloa, Rajamäen terveyskeskusta ja Suomiehen ja Nummenpään kouluja. Myös perhetukikeskuksen rakentamista on lykätty. Monitoimitaloa kunnanjohtaja on vihannut alusta alkaen, eikä hänen vastustuksensa tule loppumaan ennen kuin valtuutetut panevat sille lopullisen pisteen tai kuntalaiset onnistuvat osoittamaan tarvitsevansa taloa.

Kiistaa aiheuttavat varmasti myös 1.–3.-luokkalaisten koulukuljetukset. Niissä kunnanjohtaja ehdottaa siirtymistä lakisääteiseen rajaan – eli kunta kustantaisi vain yli 5 kilometrin matkan, kun nyt kustannetaan yli 3 kilometrin matkat. Kotihoidontuen kuntalisästä ehdotetaan 100 euron leikkausta. Jälkimmäisen kannalla olen itse tasa-arvosyistä – 95% kotihoidontuen saajista Nurmijärvellä on naisia. Tällä hetkellä kunta kannustaa rahallisesti naisia jäämään kotiin. Ainakaan viime vuonna leikkauksella ei ollut mitään mahdollisuuksia mennä läpi valtuustossa. Epäilen, että niin on nytkin.

Myös henkilöstösuunnitelmassa kunnanjohtaja on vetänyt tiukkaa linjaa. Leikkurin alle on jäänyt etenkin tarpeellisia SOTE- ja sivistyspuolen pestejä. Olen huolestunut etenkin mielenterveyskuntoutujien tuetun työn ohjaajan karsimisesta. Taustalla on ollut halu vähentää mielenterveyskuntoutujien laitospaikkoja – tämä voi olla järkevä ja oikea suunta EDELLYTTÄEN, että itsenäistä asumista myös tuetaan. Nyt näyttää siltä, että ihmisiä kotiutetaan ilman kunnollista tukea kuntoutumiseen.

Ylipäänsä on hyvä muistaa, että henkilöstömenoihin on kirjoitettu sisään 1,5 miljoonan leikkaukset, joita YT-neuvotteluissa nyt yritetään kursia kokoon. Itse en usko, että henkilöstöä voi kurittaa 1,5 miljoonan edestä ilman näkyviä seurauksia kuntalaisten arjessa. Siksi koko käyttötalouden kiristysruuvia pitäisi höllentää.

Ps. Voit seurata ajantasaisempia politiikkakuulumisia Facebook-profiilistani.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s