Avoimuutta kunnan yhtiöihin (Nurmijärven uutiset 17.5.2014)

Yhä suurempi osa kunnallisista palveluista tuotetaan yhtiöissä. Näin on myös Nurmijärvellä. Nurmijärven sähkö, Rajamäen uimahalli, Nurmijärven vuokra-asunnot ja useat kunnan omistamat kiinteistöt ovat yhtiömuotoisia.

Tämä tarkoittaa, että ne ovat kuntalaisten omistamia, mutta vain heikosti kuntalaisten ohjattavissa tai valvottavissa. Kun kunnallista toimintaa muutetaan yhtiöiksi ja palveluja tuotetaan yhtiöissä, toiminnan avoimuus nimittäin aina heikkenee.

Kuntalaiset ja myös valtuutetut saavat vain niukasti tietoa siitä, mitä yhtiöissä tapahtuu. Nyt yhtiöiden toimintaa valvovat käytännössä vain niiden hallitukset, joita kunnanhallitus välillisesti ohjeistaa. Yhtiöiden hallituksia taas on vaikea valvoa, koska edes kokousten esityslistat eivät ole julkisesti saatavilla. Kun valvovia silmäpareja on vähemmän, rahankäyttö voi kääntyä holtittomaksi, eivätkä edes väärinkäytökset tule välttämättä esiin.

Toisin on esimerkiksi lautakuntien, liikelaitosten, valtuuston ja kunnanhallituksen päätöksenteossa. Jokaisen kuntalaisen on suhteellisen helppo saada selville, mistä asioista ja milloin missäkin lautakunnassa tai liikelaitoksessa päätetään. Esityslistat ja pöytäkirjat löytyvät kunnan nettisivuilta. Lisäksi valtuuston ja kunnanhallituksen toimintaa käsitellään laajasti myös lehdissä ja seurataan muutenkin tarkasti.

Kuntalaisilla tulisi kuitenkin olla oikeus tietää myös siitä, miten heidän rahojaan käytetään kunnallisissa yhtiöissä. Siksi kunnallisiin yhtiöihin tarvitaan lisää avoimuutta. Avoimuus parantaa ennen kaikkea kykyä valvoa sitä, toimivatko yhtiöt kuntalaisten toivomalla tavalla.

Yksi ratkaisu nykyongelmaan on vaatia kunnallisten yhtiöiden asiakirjojen avoimuutta, vaikka laki ei sitä nimenomaisesti edellytä. Nurmijärvi voisi edellyttää omilta yhtiöiltään suurempaa avoimuutta ja toteuttaa näin strategiansa mukaista avointa linjaa. Kunnan sataprosenttisesti omistamat yhtiöt voisivat toimia julkisesti niiltä osin kuin se ei haittaa liiketoimintaa. Osakeyhtiölaki ei nimittäin estä avointa tiedotuspolitiikkaa. Nurmijärven kuntakonserni voi itse päättää toimintansa läpinäkyvyydestä ja avoimuudesta.

Esimerkiksi esityslistojen, pöytäkirjojen ja tilintarkastuskertomusten julkisuus kunnallisissa yrityksissä pienentäisi korruption mahdollisuutta ja parantaisi riskienhallintaa. Avoimemman linjan toteutumiseksi Nurmijärven vihreiden valtuustoryhmä tekeekin toukokuun valtuustossa aloitteen siitä, että yhtiöiden asiakirjat tulisivat pääsääntöisesti julkisiksi.

Näin palveltaisiin parhaiten kuntalaisten etua ja asukkaiden tahdon toteutumista. Kun kuntalaisten omistamia yhtiöitä valvoo useampi silmäpari, on tuloskin turvatumpi. Samalla on pidettävä huoli, ettei uusia yhtiöittämisiä Nurmijärvellä tehdä. Ne vain siirtäisivät päätöksentekoa kauemmaksi kuntalaisista ja vähentäisivät toiminnan avoimuutta.

(Teksti on julkaistu Nurmijärven uutisten Viikon vieras-palstalla 17.5.2014)

Näyttökuva 2014-5-18 kello 21.07.17

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s