Kevyen liikenteen väyliä: tempaus Metsäkylässä

Nurmijärven pyörä- ja kävelytiet ovat heikossa jamassa. Niitä on aivan liian vähän. Sen tietävät kaikki, jotka teitä tarvitsisivat. Viime aikoina näkyvintä huolta kevyenliikenteen väylien puutteesta ovat kantaneet Raalantien ja Metsäkylän asukkaat. Osallistuin tänä aamuna metsäkyläläisten järjestämälle kävelylle, jonka tarkoituksena oli osoittaa koulumatkan vaarallisuus. Vaarallistahan se oli, kun piennar on kapea ja mutkia, tienylityksiä ja risteyksiäkin on.

Metsäkyläläiset toivoisivat ensihätään uutta mittausta tien vaarallisuudesta ja merkkivaloja tai suojatietä vaarallisimpiin kohtiin. Tärkein pitkän aikavälin tavoite olisi kuitenkin kevyen liikenteen väylä Metsäkylään. Samanlaisia toiveita on monilla kylillä. Nyt lapsia kuskataan kouluun sellaisillakin matkoilla, jotka turvallisemmissa oloissa sujuisi hyvin kävellen tai pyörällä.

Miksi mitään ei kuitenkaan tapahdu? Kunnassa on tällä hetkellä vireillä Rajamäen ja Kirkonkylän välinen pyörätiehanke. Hanke on tärkeä, ja se valmistuu toivottavasti joskus vuonna 2017. Ongelmana on kuitenkin se, että tässä välissä mikään muu hanke ei etene. Pieniäkään tärkeitä pätkiä ei rakenneta ennen kuin Rajamäki-Kirkonkylä väli on valmis. Tai näin on ainakin suunniteltu. Kaikkein surkeinta tilanteessa on se, että kevyen liikenteen väyliin tarkoitettuja rahoja käytettiin viime vuonna johonkin aivan muuhun – eli Viirinlaakson rakentamiseen. Poliittisesti on päätetty, että kevyen liikenteen väyliin varataan joka vuosi 500 000 euroa. Viime vuonna tästä 500 000 eurosta 438 444 euroa meni muualle kuin pyöräteihin. Tämä johtui teknisestä viivästyksestä Rajamäki-Kirkonkylä–hankkeessa, mille ei mitään voi. Sen sijaan Rajamäki-Kirkonkylä välillä käyttämättä jääneet rahat olisi kuitenkin voinut – ja pitänyt – käyttää kevyen liikenteen väyliin jossain muualla.

Aamun kävelyllä tulikin esiin kannatettava idea siitä, että kunnan olisi hyvä tehdä suunnitelmat valmiiksi useammasta kevyen liikenteen reitistä. Jos yksi reitti viivästyy (kuten nyt on käynyt Rajamäen ja Kirkonkylän välillä), rahat voidaan kanavoida pienempiin kevyen liikenteen hankkeisiin. Näin kevyelle liikenteelle varatut rahat menisivät sinne, minne niiden on tarkoituskin mennä.
Vihreät yrittivät budjettivaltuustossa siirtää viime vuonna kevyen liikenteen väyliltä pois napattuja rahoja ensi vuoden budjettiin (ks https://hannakuusela.wordpress.com/2013/12/19/budjettivaltuusto-kevyen-liikenteen-vaylat/). Suurin osa valtuustosta äänesti kuitenkin ehdotusta vastaan. Poliittista tahtoa tilanteen parantamiseen ei siis ole. Nurmijärvi ei ole tilanteensa kanssa yksin: myös Helsingissä on selvinnyt, että pyöräteihin varatuilla rahoilla on rakennettu jotain aivan muuta kuin pyöräteitä.

Kotimatkalla kävellessäni Metsäkylästä Mäntysaloon törmäsin tien töyräällä kummalliseen näkyyn: sähkötolppaan oli kiinnitetty yksinäinen lappu, jossa oli pyörän kuva ja teksti ”Nurmijärvi tilaa liikkua”. Ilmeisesti asialla on ollut joku humoristi: todellisuudessa kun juuri pyörällä täällä on vaikeinta liikkua. Kiitos silti syrjäisen lapun kiinnittäjälle. Kiitos myös metsäkyläläisille tärkeästä tempauksesta ja aamulenkistä. Ääntä näistä asioista on pidettävä.

Ps. Kävelyllä törmäsin myös jälleen ”konsulttidemokratiaan” (ks. https://hannakuusela.wordpress.com/2013/03/21/konsulttidemokratia-mediassa/). Tien vaarallisuusluokitukset ja -mittaukset ostetaan konsulttiyhtiö Rambollillta. Eiköhän olisi paras, että tällaiset asiat tehtäisiin tässä maassa viranomaistyönä.

(Kuvissa syrjäisen tolpan viesti, tempaukseen osallistujia sekä minä, tie ja aamuiset silmäpussit.)

IMG_1286IMG_1267IMG_1268IMG_1270IMG_1278

Mainokset

2 thoughts on “Kevyen liikenteen väyliä: tempaus Metsäkylässä

  1. Mm näiden tiellä kulkemisen haasteiden vuoksi olemme muuttamassa kaupunkiin Länsi-Uudellemaalle, jossa kävellen/pyörällä pääsee miltei minne vaan. Saa puhua ruotsia ja hengittää meri-ilmaa 🙂 Huumori on loppunut jo aikaa sitten näiden olemattomien pientareiden, kaahailevien autojen ja bussien odotusten kanssa.

    • Ymmärrän hyvin ratkaisusi. Eivätpä nämä asiat ole pahemmin kunnassa edenneet. Toivoa sopii, että poliittisesti saadaan tämä linja käännettyä, ettei useampi muuta pois juuri näiden kysymysten vuoksi. Kovasti yritän sen puolesta tehdä töitä. Helppoa ei aina ole 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s