Budjettivaltuusto: palkankorotukset

Puheeni palkankorotuksien rahoittamisesta ensi vuonna. Tämä itselleni hyvin tärkeä vihreiden tekemä esitys meni niukasta läpi, ääni 26-24-1 (vaiti). Huh.

***

Hyvät kuulijat

Viime vuodet Suomessa on puhuttu maltillisista palkkaratkaisuista, ja työntekijöitä on vaadittu tekemään osansa talouden elpymiseksi. Ja niin he ovat tehneetkin. Tänä vuonna neuvoteltu, ensi vuoden heinäkuussa voimaan tuleva, yleiskorotus  kuntasektorilla oli hyvin maltillinen. Työntekijät ovat siis neuvotteluissa tulleet vastaan.

Nyt näyttää ikävä kyllä siltä, että ainakin Nurmijärvellä kunnioitus tätä maltillista palkkaratkaisua kohtaan on ollut yksipuolista. Ensi vuoden henkilökunnan palkkarahoihin ei nimittäin ole varattu tämän yleiskorotuksen mukaista määrärahaa. Virkamiesten arvion mukaan tämä yleiskorotus tarkoittaisi ensi vuonna 450 000 euron lisäystä palkkamenoihin – eli noin 0,4 % prosenttia.

Me kaikki tiedämme, että nämä yleiskorotukset on pakko maksaa työsuhteessa oleville työntekijöille.  Siksi yksinkertaisinta ja järkevintä on sisällyttää tämä raha talousarvioon.

Jos tätä määrärahaa ei varata, puuttuvat 450 000 on taiottava jostain muualta. Sellaisessa tilanteessa vaihtoehtoja olisi kolme: voimme joko lomauttaa, irtisanoa tai leikata määräaikaisten ja sijaisten töistä.

Lomautuksia emme halua – edellisen valtuustokauden lomautusten arvet eivät ole vielä edes umpeutuneet.

Irtisanomisiin ei yksikään puolue ole sanonut olevansa valmis, joten oletan linjan pitävän tänäänkin.

Eikä määräaikaisilta ja sijaisiltakaan voi loputtomiin leikata. Talousarvioon sisältyy jo säästöjä sijaisten määrärahoista sote- ja sivistyspuolella (eli suurimmilla aloilla). Joten ei meillä oikein ole, mistä leikata. Emmekä voi pitää oikeudenmukaisena sitä, että kärsijiksi tulevat ne, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa: pätkätyöläiset.

Yhdeksi ratkaisuksi on ehdotettu vapaaehtoisia palkattomia vapaita. On hienoa, jos tällaisia tulee aiempaa enemmän, mutta jotta voisimme aidosti puhua vapaaehtoisuudesta, on määrärahat ensin varattava. Muuten toiminnassa on kiristämisen makua.

Nurmijärven kunnan työntekijät ovat tehneet hienoa työtä taas tänä vuonna. Me kaikki niin kuntalaisina kuin poliitikkoinakin olemme riippuvaisia heidän työpanoksestaan joka päivä. Tämän pitäisi näkyä myös tänään.

En tiedä, kehtaatteko te olla varaamatta näille työntekijöillemme jo sovittua palkkaa. Minä en ainakaan kehtaa olla täyttämättä tätä velvollisuuttamme työnantajina – ja on turha odottaa tänne osaavia työntekijöitä jatkossa, jos arvostamme heidän panostaan näin vähän.

Siksi esitänkin, että ylimpään päätöksentekoon, yhteisiin toimintoihin lisätään 367 960 euroa näiden sovittujen yleiskorotusten kattamiseksi.

Esitän, että voisimme tässä kohdassa hyväksyä myös liikelaitosten palkankorotusvaraukset, seuraavasti Vesilaitos 4 509e, Työterveyslaitos 3 804e, Jäähalli 366e, Aleksia 29 709e.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s