Budjettivaltuusto: monitoimitalo

Nurmijärvelle saadaan vihdoin monitoimitalo ja säädylliset tilat kulttuurille. Valtuusto äänesti monitoimitalon puolesta lopulta ilahduttavankin selvin äänin 33-17-1 (vaiti). Alla oodini monitoimitalolle.

Hyvät kuulijat

Eräs valtuustokollega sanoi eilen, että pidä hyvä puhe, niin hän saattaa kallistua monitoimitalon puolelle.

Minulla on vähän sanat ja retoriikkaa hakusessa, koska en ole hahmottanut oikeastaan yhtäkään hyvää syytä, miksi monitoimitaloa pitäisi nyt lykätä. Syiden pitäisi olla kaikille nyt selvät, käytinpä sitten korulauseita tai en. Se on talo, jolle on olemassa vuokralaiset ja käyttäjiä ympäri kuntaa, se on talo, jota nuorisotoimi Klaukkalassa kipeästi tarvitsee ja se on talo, joka tekee kunnasta varteenotettavan asuinpaikan myös tulevaisuudessa.

Se on todellakin monen toimijan talo: se palvelee tanssivia nuoria, se palvelee jalkapalloa pelaavia aikuisia ja lapsia, se palvelee musiikin harrastajia, se palvelee myös niitä klaukkalalaisia nuoria, jotka eivät harrasta mitään, vaan jotka haluavat viettää kavereidensa kanssa aikaa sisällä (niin kuin he Kirkonkylällä remontoitavassa Ahjolassa voivat tehdä), se palvelee koko kunnan aikuisia ja vanhuksia, jotka haluavat iltaisin käydä teatterissa tai konserteissa.

Se on hanke, joka edes jollain tavalla tasapainottaisi sitä tosiasiaa, ettei Klaukkalassa ole oikein mitään muita kuin kaupallisia tiloja ja Viirinlaakson jälkeen näitä kaupallisia tiloja on vielä enemmän. Se on myös oikeastaan ainoa tässä talousarviossa mukana oleva hanke, joka katsoo tulevaisuuteen siinä mielessä, että se tarjoaa kuntalaisille oikeasti jotain uutta, jotain sellaista, mitä tässä kunnassa ei vielä koskaan ole ollut (ja mitä kaikissa tämänkokoisissa kunnissa on ollut jo vuosikymmeniä).

Se on ennen kaikkea nuorisolle suunnattu hanke – ja me tiedämme, että nuorison osuus väestössämme on kasvussa. Nuorison lisäksi se on myös ainoa kulttuuripuolen hanke, joka tähän budjettiin sisältyy.

Kulttuuripuoli on saanut kunnanhallituksen budjettiesityksessä muutenkin keppiä: kirjaston peruskorjausta on lykätty, taiteen perusopetuksesta ehdotettiin karsittavan 5 prosenttia ja puolikas vakanssi on leikattu pois.

Strategiaseminaareissa on puhuttu paljon siitä, miten saisimme kuntalaisia pidettyä täällä myös sen jälkeen, kun perheiden lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Se on Nurmijärven suuri haaste: miten saada lapsettomat veronmaksajat pysymään kunnassa poismuuttamisen sijaan. Miten saamme esimerkiksi minut pysymään täällä vielä viiden vuoden päästä? Vaikeaa voi olla, täytyy sanoa. Vaikeaa se on etenkin, jos täällä torpataan jokainen sellainen hanke, joka tekisi kunnasta muutakin kuin nukkumalähiön. Jos täällä ei haluta tarjota muuta kuin lakisääteisiä palveluita, paljasjalkalaisten nurmijärveläisten vähenevä joukko voi sitten jäädä maksamaan lapsiperheiden ja vanhusten tarvitsevat palvelut muiden muuttaessa pois.

En edelleenkään tiedä, mitä retorisia kikkoja te haluaisitte vielä kuulla ymmärtääksenne, että monitoimitalo luo tulevaisuutta kasvavalle kunnallemme, mutta lopetetaan Aleksis Kivellä.

Teistä varmaan kaikki muistaa, miten Aleksis Kivi kuoli, muutaman viikon päästä tästä, vuoden viimeisenä päivänä, unohdettuna naapuripitäjässä Tuusulassa. Nyt me juhlimme tätä Tuusulaan kuolemaan jätettyä Kiveä joka toista bussipysäkkiä tai virastosiipeä nimetessämme. Samalla tavalla me juhlimme nyt nurmijärveläisiä taiteilijoita, kun he johtavat orkesteria itsenäisyyspäivän vastaanotolla tai ohjaavat ja säveltävät Hollywoodissa. Mutta kun meidän pitäisi tukea heidän ja heidänkaltaistensa nuorten työtä täällä kotikunnassamme, vastaukseksi tarjotaan naureskelua ja eioota. Tänään olisi aika muuttaa asennetta.

Mainokset

One thought on “Budjettivaltuusto: monitoimitalo

  1. Päivitysilmoitus: Monitoimitalo tarvitsee tukeasi! | Hanna Kuusela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s