Budjettivaltuusto: lakimiehen palkkaaminen

Valtuustopuheeni lakimiehen palkkaamisesta kuntaan. Tämä vihreiden ryhmän ehdotus kaatui 41-10, joten hölmöily jatkuu.

Hyvät kuulijat,

Minä ja kollegani tutkittiin kaksi vuotta työksemme asiantuntijapalveluiden ostoa julkisella sektorilla – ja julkaistiin aiheesta keväällä kirja. Yksi hälyttävimmistä tutkimustuloksista oli se, että samaan aikaan kun valtion henkilöstökulut vuosina 2006–2010 vähenivät noin 216 miljoonalla eurolla, palvelujen ostot lisääntyivät yli 500 miljoonalla

Henkilöstökuluista säästämällä siis kasvatettiin kokonaismenoja.

Nurmijärven kunnan lakimiehen tapauksessa on ikävä kyllä aika samanlaisia merkkejä ilmassa. Me olemme 40 000 asukkaan kunta, jolla ei ole yhtäkään lakimiestä. Me käymme vaativia neuvotteluja ja toteutamme vaativia kilpailutuksia jatkuvasti – nyt esimerkiksi Viirinlaaksossa – mutta meillä ei ole näissä neuvotteluissa käytettävissä kunnollista lakiasiantuntemusta. Juuri tällaiset rakenteet johtavat siihen, että lopulta onnistutaan helposti tuhlaamaan enemmän kuin säästämään.

Yksikin huonosti tai väärin neuvoteltu sopimus voi säästää jo lakimiehen vuosipalkan kunnalle. Siksi viranhaltijat ovat jo pitkään toivoneet, että kuntaan voitaisiin palkata lakimies organisaation tueksi.

Jos ajattelemme, että kunnan pitäisi tietää mitä se tekee, paras apu tässä on lakimies. Älykäs organisaatio tarvitsee omaa lainopillista osaamista – sitä ei voida hankkia joka käänteessä soittamalla Kuntaliittoon tai ostamalla palveluja. Asiantuntijapalveluja ostettaessa ongelmana on se, ettei osaaminen jää organisaatioon sisälle ja riskinä se, että ostopalvelun tuottaja ei aina välttämättä aja kunnan etua. Omalla lakimiehellä pääsisimme näistä ongelmista eroon.

Nyt kunnanhallitus päätti tiputtaa tämän lakimiehen pestin pois ilman hyviä perusteluja. Vihreät esittävät sen palauttamista niin, että ensi vuodelle varataan 8 800 euroa, ja suunnitteluvuosille kummallekin 52 800 kunnanjohtajan taannoisen esityksen mukaisesti.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s