Monitoimitalon kohtalonhetket (Nurmijärven uutiset 5.-6.10.)

Syyskuussa kunnan kulttuurielämässä värähti. Syksy Soi! – ja Taidekieppi-tapahtumien osanottajamäärät ylittivät kaikki odotukset.

Viimeistään nyt selvisi, että kunnassa on huikeita kulttuurin tekijöitä ja sankoin joukoin yleisöä, mutta seinät puuttuvat. Syksy Soi! -kulttuurifestivaalin konsertit olivat loppuunmyytyjä ja ihmisiä jouduttiin käännyttämään ovilta. Seurojentalot ja työväentalot eivät pysty enää vastaamaan 40 000 kuntalaisen kulttuurinnälkään.

Siksi kuntaan tarvitaan kauan suunniteltu monitoimitalo.

Tulevat kuukaudet ovat ratkaisevan tärkeitä. Tällä hetkellä Nurmijärven monitoimitalo on mukana seuraavien kolmen vuoden investointien listalla. Ensi vuoden budjettiraami on kuitenkin asetettu jo valmiiksi liian tiukaksi, ja siksi valtuutettujen ja virkamiesten suusta kuulee yhä useammin vaatimuksen tarkastella suunnitelmia uudelleen. Kun päiväkodit, koulut ja terveyskeskukset on itsestään selvästi pidettävä kunnossa, houkutus on suuri unohtaa lupaukset kulttuurin tukemisesta ja monitoimitalosta.

Vapaa-ajanpalveluista uusi jäähalli, uimahallin laajennus, Tiiran rannan pukukopit ja liikuntapuisto etenevät, ja hyvä niin. Seuraavaksi toivottavasti saadaan sählyhalli. Samalla on kuitenkin satsattava myös musiikkiin, teatteriin tanssiin ja kuvataiteeseen.

Nurmijärven kunnan panostukset kulttuuriin ovat kaikkinensa häpeällisen pieniä. Kun Espoossa yleiseen kulttuuriin satsataan 46 euroa per asukas ja Järvenpäässä 38 euroa, Nurmijärvellä käytetään 6 euroa. Aleksis Kiven perintö ei kanna loputtomiin, vaan tarvitaan satsauksia myös tässä ja nyt tapahtuvaan kulttuuriin.

Moni pelkää, että kunnan talous ei kestä monitoimitaloa. Pelko on kuitenkin aiheeton. Nyt ei ole oikea hetki jäädyttää investointeja. Päinvastoin. Taantuman aikana kuntien on pidettävä huolta työllisyydestä ja taloudellisesta kasvusta. Tämä onnistuu parhaiten tekemällä julkisia investointeja. Otollisin aika rakentaa monitoimitalo on siis juuri nyt.

Paras paikka talolle olisi tuleva Viirinlaakso. Mallia voi hakea Helsingin Vuosaaresta tai Itäkeskuksesta, joissa kulttuuritalot ovat kauppakeskusten läheisyydessä. Parhaimmillaan talossa olisi myös kirjasto, jolloin kunta voisi luopua nykyisestä kirjaston talosta Klaukkalassa.

Monilla poliitikoilla on huono tapa lykätä vaikeita päätöksiä loputtomiin. Viivyttely ei kuitenkaan tee päätöksistä yhtään helpompia, saati halvempia. Tulevaisuutta rakentavat hankkeet maksavat aina ­– tehtiin ne sitten nyt tai 10 vuoden päästä. Kymmenen vuotta on kuitenkin pitkä aika odottaa taloa, jota on tarvittu jo vuosia.

Jos lupaukset jälleen petetään ja monitoimitalon rakentamista ei käynnistetä ensi vuonna, moni kulttuurinystävä ei välttämättä jää odottamaan. Ympärillä kun on kuntia, joissa kulttuuria arvostavat kuntalaisten lisäksi myös päättäjät.

Kuvankaappaus 2013-10-6 kello 11.49.12

Mainokset

3 thoughts on “Monitoimitalon kohtalonhetket (Nurmijärven uutiset 5.-6.10.)

  1. Ooopera saatiin vasta, kun liityttiin EU:hun. Perusteluna oli se, ettei se ole mikään sivistysvaltio, jolla ei ole edes yhtä oikeaa oopperataloa. Turkuun saatiin kulttuuripääkaupunkivuoden siivellä vuosikymmenten väännön jälkeen uusi kirjasto. Nyt siitä ei kukaan haluaisi luopua. Onhan se parasta mitä täällä on aikoihin tapahtunut. Ja käyttöaste on sen mukainen.

  2. Anteeksi, tämä kommentti oli mennyt ohi. Näin se menee: kulttuuria osataan yleensä arvostaa vasta, kun sitä on tarjolla.

  3. Päivitysilmoitus: Monitoimitalo tarvitsee tukeasi! | Hanna Kuusela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s