Vaarallinen noita-akka – ja pari sanaa kunnan tulevaisuudesta

Kuulin erään nurmijärveläisopettajan kertoneen koulussa oppilailleen vihreästä naisvaltuutetusta, joka lupaa vastuuttomasti kaikille kaiken. Se olen minä. Tai näin ainakin viidakkorumpu minulle kertoi. Taustalla oli kai valtuustossa pitämäni ryhmäpuheenvuoro, jossa vaadin Nurmijärveä investoimaan.

Voin kuin kuulla saarnan vaarallisesta noita-akasta, joka antaa kaikille kaiken. Se on kai oikeistolainen versio vasemmistolaisesta opetuksesta, jossa porvari vie kaiken.

Pikkupaikkakunnan surkuhupaisa anekdootti herättää tietysti kaksi kysymystä. Olenko vastuuton vaatiessani Nurmijärveä investoimaan? Ja onko opettajan tehtävä mustamaalata valtuutettuja koululuokassaan?

Olen vajaan vuoden – eli niin kauan kuin olen ollut mukana Nurmijärven paikallispolitiikassa – vaatinut, että Nurmijärven pitäisi investoida. Kirjoitin siitä lehteen ennen vaaleja. Sanoin samaa vaalien jälkeisissä haastatteluissa. Ja samaa olen sanonut myös valtuuston puhujanpöntössä.

Joidenkin mielestä tämä on vastuutonta. He uskovat, että taantumassa julkisia kuluja pitää leikata, julkisen sektorin työntekijöitä pitää irtisanoa ja julkiset investoinnit pitää jäädyttää. Tätä ovat sanoneet niin Euroopan komissio kuin nurmijärveläinen kunnallispoliitikko Matti Vanhanenkin. Tätä on kokeiltu Kreikassa nyt jo useamman vuoden ajan. Tulokset ovat karut: itsemurhia, massatyöttömyyttä, menetetty sukupolvi.

Vastakkaisen näkemyksen mukaan taantuman aikana julkisen sektorin on investoitava – myös alijäämäisesti. Tätä kutsutaan elvyttämiseksi. Näin pidetään kysyntää ja uskoa talouteen yllä. Näin luodaan myös työtä – ja estetään taantuman syveneminen. Näin pitäisi tehdä myös Nurmijärvellä.

Mutta mikä vielä tärkeämpää: investointeihin on toinenkin syy. Nurmijärvi on kasvukunta, jossa on tehtävä investointeja tulevaisuuteen. Kunnan tasaista ja hyvää kehitystä olisi järjetön pysäyttää taantuman vuoksi. Taantuma menee aikanaan ohi – sen sijaan leikkauspolitiikan seurausten kanssa elettäisiin vielä pitkään.

Vai kuvitteleeko joku, että asukkaita muuttaa Nurmijärvelle myös tulevaisuudessa – tai että edes nykyiset jäävät – jos suljemme terveyskeskuksia, annamme koulujen mädäntyä, emmekä pidä huolta siitä, että kunnan kulttuuri- ja liikuntamahdollisuudet vastaavat edes säädyllisesti suomalaisen keskisuuren kunnan tasoa?

Nurmijärvi on tilanteessa, jossa tulevaisuus näyttää tasaisen varmalta, jos siihen vain satsataan.

Tässä tilanteessa vastuutonta ei ole pitää kiinni investoinneista. Vastuutonta on ruokkia lamaa kurjistamalla kunnallisia palveluja, jäädyttämällä investoinnit ja keskeyttämällä kunnan kehittäminen.

Se, että ihmisille luvataan terveyskeskus, homeettomat koulut ja yksi kulttuuritalo per 40 000 asukasta ei ole kerskakulutusta, vaan hyvinvoinnin ylläpitämistä ja kunnan kehittämistä.

Entä sitten se opettaja ja minusta levitettävät varoitukset?

Antaa koirien haukkua. On hienoa, jos opettajat voivat toimia varoittavina esimerkkeinä oppilailleen. Onneksi tiedämme, että suurin osa nuorista ei jaa oikeiston arvomaailmaa, joka koostuu itsekkyydestä, viidakon laista ja heikompien hylkäämisestä.

Heissä on tulevaisuus.

Ps. Tausta-aineistona kannattaa lukea esimerkiksi tämä Tommi Uschanovin kolumni velkaelvytyksestä ja se opettajan mieltä kuohuttanut ryhmäpuheenvuoroni, jossa käydään läpi kunnan tilinpäätöstä.

(Kuva: Akko Kagari)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s