Metropolihallintoa tarvitaan

Valtuustossa 21.5.2013 pitämäni vihreiden ryhmäpuheenvuoro metropoliselvityksestä. Metropolialueen kunnat tarvitsevat uusia yhteistyön muotoja ja rakenteita. Liikenteen suunnitteluun tarvittaisiin nykyistä enemmän yhteistyötä, jotta liikenne kulkisi sinne, missä on ihmisiä. Yhteisiä päätöksiä kaivataan myös esimerkiksi kuntien välisten sosiaalisten erojen kaventamiseksi, ja kuntien rajoilla tehtävään kaavoitukseen.

Tällä hetkellä näitä päätöksiä tehdään epädemokraattisesti ja julkiselta keskustelulta piilossa maakuntavaltuustossa, josta suurin osa kuntalaisista ei ole koskaan kuullutkaan. Maakuntavaltuutetut taas kokevat itse olevansa virkamiesten kumileimasimia. Tilanne ei ole kenenkään kannalta hyvä.

Monissa Euroopan maissa asia onkin ratkaistu toisin: alueellinen yhteistyö eri kuntien välillä tapahtuu metropolivaltuustossa, joka valitaan suoraan ja demokraattisesti vaaleilla. Tämän yhteistyön rinnalla paikallisemmat kysymykset päätetään pienemmissä kunnissa, joilla on oma itsehallinto.

Nurmijärven lausunto metropoliselvitykseen lähtee juuri päinvastaisesti asenteesta. Sen mukaan demokratiaa ei tarvita lisää, vaan tavoitteena on rakentaa yhä suurempia kuntia. Nyt kuntaliitoksia lähdetään selvittämään kahdeksan kunnan koplassa. Demokratiaa ei näemmä tarvittu myöskään tämän hankkeen valmistelussa, jossa valtuutettujen kanta sivuutettiin aina tähän kokoukseen saakka. Tuntuu, että lausunnon – ja kahdeksan kunnan selvitysalueen – päätarkoituksena on torpata keskustelu metropolihallinnosta. Ja tämä tyrmäys tehdään ilman yhtäkään perustelua.

Metropolialueen selvityshenkilöiden ensimmäisen vaiheen selvityksessä esitettiin metropolihallintoa, joka olisi voitu toteuttaa ilman kuntaliitoksia. Tämä olisi ollut paras ratkaisu, mutta ikävä kyllä selvityshenkilöt tiputtivat sen pois vaihtoehdoistaan. Siinä mallissa lähidemokratian kulmakivet, nykyiset kunnat, säilyisivät, mutta yhteistyö rakentuisi nykyistä demokraattisemmalle pohjalle. Tätä hanketta olisi myös Nurmijärvellä pitänyt kannattaa.

Nurmijärven on hyvä pysyä itsenäisenä. Se on tarpeeksi suuri huolehtiakseen lähipalveluista ja myös monista muista hyvinvointipalveluista. Sen ei ole syytä liittyä ympäryskuntiin – etenkään, koska sillä ei ole mitään luonnollisia yhteyksiä sen itäpuolella oleviin kuntiin. Suurin osa liikenteestä suuntautuu Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle, pohjoisosissa jossain määrin Hyvinkäälle. Siksi liitokset idän suunnan kuntien kanssa eivät ratkaise nykyisiä ongelmia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yhteistyötä pitäisi tehdä, jotta liikenne jouhevoituisi, sosiaalinen eriarvoisuus vähenisi ja suuret kaavoituskysymykset hyödyttäisivät kaikkia alueen asukkaita. Parhaiten ja demokraattisimmin tällainen yhteistyö onnistuisi metropolihallinnossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s