Investoinnit kannattavat

Valtuustossa 21.5.2103 pitämäni vihreiden ryhmäpuheenvuoro vuoden 2012 tilinpäätöksestä.

Monella Suomen kunnalla menee taloudellisesti huonosti. Nurmijärvi ei kuitenkaan kuulu näihin kuntiin.

Julkisessa keskustelussa, vaalikoneissa ja viranhaltijoiden puheissa toistellaan usein ajatuksia kunnan talouskriisistä. Todellisuudessahan kunnan tilinpäätökset viimeiseltä valtuustokaudelta – eli viimeiseltä neljältä vuodelta – osoittavat, että kunta on taloudellisesti aivan hyvässä kunnossa. Viime vuosi oli poikkeuksellisesti alijäämäinen, mutta kuten on tiedossa, suurin osa alijäämästä selittyy lomapalkkavarausten kirjausvirheellä. Todellinen alijäämä on vain 300 000 euron luokkaa. Kun maailmantalous ja Suomen kansantalous ovat taantumassa, 300 000 euron alijäämä ei ole lainkaan huolestuttavaa.

Ja mikä tärkeintä, nurmijärven työllisyysaste on niin hyvä, ettei tulevaisuuskaan näytä huolestuttavalta. Etenkin kun kunnan verotulot kasvoivat myös viime vuonna 4,1 prosenttia. Tämä on häkellyttävän hyvä tulos aikana, jolloin työttömyys maassa kasvaa. Hyvä tilanne ei tietenkään tarkoita, etteikö työtä pitäisi löytyä myös sille reilulle neljälle prosentille nurmijärveläisistä, joka nyt on jätetty työmarkkinoiden ulkopuolelle. Tässä myös kunnan työllistämispolitiikalla on oma tehtävänsä.

Leikkauksiin tai millekään säästökuurille ei viime vuoden tilinpäätöksen perusteella ole tarvetta. Taloudellisesti vaikeina aikoina julkisen sektorin tehtävänä on pitää talous käynnissä ja kysyntää yllä sekä tukea työllisyyttä. Silloin etenkin Nurmijärven kaltaisten kasvukuntien kannattaa investoida, tarvittaessa vaikka velkarahalla. Se on järkevää elvytys- ja työllisyyspolitiikkaa.

Viime aikoina myös kansainvälisesti on alettu rankasti kritisoida eri Euroopan maissa vallalla olevaa leikkauspolitiikkaa. Viimeisimpänä kriitikkojen kuoroon on liittynyt jopa kansainvälinen valuuttarahasto, joka on vuosikymmeniä kannattanut julkisen talouden leikkauksia.

Investointeihin kannattaa Nurmijärvellä satsata, koska niillä rakennetaan tulevaisuutta ja esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapaikkoihin sijoitetut eurot voidaan nähdä ennaltaehkäisevänä työnä. Siksi ei pidä huolestua, vaikka verotulojen suhde investointeihin jäikin alle tavoitetason ja vaikka investoinnin kaksinkertaistuivatkin vuonna 2012 suhteessa edelliseen vuoteen.

Koko kuntatalouden kriisistä puhuttaessa on myös hyvä muistaa, että se on monessa mielessä myös valtio tuottama tilanne. Kuntien tehtävät ovat lisääntyneet, mutta kuntien valtionosuudet eivät ole pysyneet perässä. Veroaste tuloverotuksessa on laskenut rajusti, jos sitä verrataan 90-lukuun ja näin on luotu ajatus, että rahaa ei ole. Tässä tilanteessa kuntien tehtävänä on myös viestittää valtiolle, ettei tärkeitä peruspalveluita pidä ajaa alas kriisiyttämällä tahallaan kuntien talouksia.

Nurmijärvellä paras tapa pitää työllisyydestä huolta ja pitää kunta houkuttelevana uusille asukkaille on satsata palveluihin ja investoida tulevaisuuteen. Tätä kunta onkin tehnyt kohtuullisen hyvin, ja pitää tehdä myös jatkossa. Ei pidä ottaa annettuna kuntaliiton ja esimerkiksi kunnanjohtajamme katsauksessaan esittämää näkemystä, jonka mukaan ”kuntatalouden tasapaino edellyttää voimakkaita sopeutustoimenpiteitä

On meidän valtuutettujen tehtävä sanoa, että virkamiesten ajama kulukuuri-, säästö-, ja leikkausmentaliteetti ei ole oikeanlaista talouspolitiikkaa tilanteessa, jossa kunta kasvaa ja kansantalous taantuu.

Mainokset

One thought on “Investoinnit kannattavat

  1. Päivitysilmoitus: Vaarallinen noita-akka – ja pari sanaa kunnan tulevaisuudesta | Hanna Kuusela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s