Huono sijoitus – Nurmijärven aika irtautua Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta

(Julkaistu Nurmijärven uutisissa 20.-21.4.2013)

Nurmijärven sähkö on osakkaana Fennovoiman ja Olkiluodon ydinvoimahankkeissa. Koska sähköyhtiön omistaa Nurmijärven kunta, tarkoittaa tämä, että kuntalaisten verorahoja on kiinni näissä hankkeissa. Nyt on aika arvioida uudelleen näitä sijoituksia.

Sijoitukset ydinvoimaloihin tehtiin aikana, jolloin ne näyttivät vielä kannattavilta. Nyt tilanne on muuttunut: uusista ydinvoimaloista on tullut riskialttiita hankkeita, jotka ovat jatkuvasti vastatuulessa. Suurimpia ongelmia on Fennovoimalla. Siksi Nurmijärven sähkön pitäisikin irtautua Fennovoiman hankkeesta mahdollisimman nopeasti ja arvioida kriittisesti osallistumistaan myös kahden Olkiluodon reaktorin rakentamiseen.

Fennovoimalla on suunnitteilla ydinvoimala Pohjois-Pohjanmaalle, jossa Nurmijärven sähkö on osallisena. Viimeisen vuoden aikana hankkeen näkymät ovat muuttuneet radikaalisti ja siitä on tullut hyvin riskialtis sijoitus.

Suurosakas E. ON, joka omisti 34 prosenttia Fennovoimasta, vetäytyi hankkeesta viime vuonna vieden samalla hankkeesta ydinenergia-alan osaamista. Tämän seurauksena myös S-ryhmä, Atria ja joukko kotimaisia energiayhtiöitä, viimeisimpänä Kuopion Energia, ovat luopuneet omistuksistaan. Nämä omistajakadot ovat heikentäneet hankkeen uskottavuutta.

Hankkeen tulevaisuus on epävarma myös muista syistä. En epävarmaa, saako hanke ylipäänsä rakennuslupaa, koska laitoksen toimittaja, tyyppi ja koko ovat mahdollisesti muuttumassa suunnitellusta. Fennovoima ei myöskään onnistunut pääsemään osakkaaksi Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikkaan Olkiluodossa. Näin Fennovoiman ydinjätekysymys on edelleen ratkaisematta, ja myös tämä voi tulla rakennusluvan esteeksi.

Hanke on epävarmalla pohjalla myös siksi, että investointipäätöksiä tehtäessä esitetyt laskelmat eivät enää pidä paikkaansa. Fennovoiman alkuperäinen hinta-arvio 1600 MW reaktorille oli 4-6 miljardia euroa. Tällä hetkellä samansuuruisten reaktoreiden hinnaksi arvioidaan 8,5 miljardia euroa. Myös vielä ratkaisua odottava ydinjätteen loppusijoituspaikka nostanee hankkeen hintaa. Oma ydinjäteratkaisu kasvattaisi hintaa mahdollisesti miljardeilla euroilla. Lisäksi ydinvoimaloiden turvamääräykset ovat kiristyneet Japanin Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen ja näiltä osin Fennovoiman alkuperäiset kustannusarviot ovat vanhentuneet. Myös ennusteet sähkönhinnan kehityksestä ovat muuttuneet, ja sähkön hinnan arvioidaan olevan tulevaisuudessa aiempaa alempi. Lisäksi korkotason mahdollinen nousu syö edelleen hankkeen kannattavuutta. Viivästysten myötä koko hankeen taloudellinen pohja näyttää entistä epävarmemmalta.

Kotimaisilla ydinvoimalahankkeilla ei muutenkaan ole mennyt viime vuosina hyvin. Kokemukset Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 ydinvoimalan rakentamisesta ovat murheellisia. Sen budjetti on kasvanut 3,2 miljardista eurosta yli 8 miljardiin euroon. Ydinvoimalan tuli olla valmiina 2009, mutta tämän hetken arvion mukaan se valmistuu 2016. Fennovoiman ydinvoimala piti alun perin kytkeä verkkoon 2020. Tämä aikataulu olisi edellyttänyt sopimusta reaktorista loppuvuodesta 2011. Tämäkin hanke on siis jo reilusti myöhässä, vaikka rakennustöitä ei ole vielä edes aloitettu.

Kuntatalous on suurien haasteiden edessä. Vaikeissakin olosuhteissa kunnan lakisääteisistä palveluista on pidettävä kiinni. Tämän vuoksi Nurmijärvellä pitää suhtautua erityisen kriittisesti investointeihin, jotka lisäävät kunnan taloudellisia riskejä.

Nurmijärven Sähkön omistus Fennovoimassa sopii huonosti kunnan arvoihin ja se on vaarassa lisätä velkaantumista. Hankkeesta on tähän mennessä lähtenyt noin 40 prosenttia osakkaista, eikä uusia ole tullut E.ON:in lähdön jälkeen yhtäkään. Odottelijoilla, kuten Nurmijärvellä, on nyt todellinen riski jäädä tuhoon tuomitun hankkeen viimeisten vaiheiden maksumiehiksi. Siksi Nurmijärven Sähkön tulee irtautua kokonaan Fennovoiman tulevista taloudellisista sitoumuksista sekä nykyisistä omistuksistaan. Sen sijaan Nurmijärven tulee investoida hankkeisiin, jotka hyödyttävät paikallista elinkeinoelämää toisin kuin kaukana sijaitseva ydinvoimala. Nurmijärven sähkö on tehnyt runsaasti investointeja myös bioenergiaan ja tuulivoimaan. Nämä sijoitukset ovat huomattavasti paremmin perusteltuja ja edustavat tulevaisuuden teknologiaa toisin kuin Fennovoima.

Tarja Haaranen ja Hanna Kuusela (Vihr.)

 

Kuvankaappaus 2013-4-21 kello 14.35.02

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s