Avoimuutta 1600 eurolla

Yksi Nurmijärven kunnan arvoista on avoimuus. Muita arvoja ei kukaan oikein tiedä tai muista ainakaan ulkoa. (Jos minun pitäisi arvata, nämä muut arvot olisivat jotain oikeudenmukaisuuden, hyvinvoinnin ja yrittäjyyden väliltä.)

Huomisessa kunnanhallituksessa tehdään päätös, joka vaikuttaa suoraan siihen, kuinka avointa päätöksenteko Nurmijärvellä on. Kokouksessa päätetään siitä, jatketaanko kunnanvaltuuston kokousten videointia.

Valtuuston kokouksia on Nurmijärvellä videoitu tähän mennessä kaksi: yksi toukokuussa ja yksi joulukuussa 2012.

Kokemukset ovat olleet hyviä. Käyntejä on ollut 400-600 per valtuuston kokous. (Tämä ei tarkoita 400-600 katsojaa, vaan katselukertoja, mutta luvut ovat 40 000 asukkaan kunnalle joka tapauksessa hyvät.)

Luvut vetävät oikein hyvin vertoja jopa Helsingille, jossa katsojia on ollut keskimäärin 986 per kokous.

Oikeastaan videoitujen kokousten suosio on ollut häkellyttävän hyvä, eikä kokeilu olisi voinut mennä tätä paremmin. Moni kuntalainen tuskin vielä edes tietää videoinneista, ja tästä huolimatta katselukertoja on ollut paljon.

Jostain syystä hanke herättää kuitenkin vastustusta monien puolueiden valtuutetuissa, ja siitä on jo kuulunut valituksia.
Itsekin keksin yhden syyn vastustaa videointia: raha. Videointi maksaa noin 1600 euroa kokoukselta. 1600 euroa on paljon rahaa – vain muutaman tunnin videoinnista – mutta samanlaisia summia uppoaa helposti pelkästään kunnanhallituksen iltatilaisuuksiin. Lopulta se ei ole suuri summa politiikan avoimuudesta.

Videointi on paras (ja oikeastaan ainoa) keino auttaa kuntalaisia seuraamaan poliittista työtä. Ja mikä ehkä vielä tärkeämpää: videot ovat ainoa tapa arkistoida ja tallentaa kokoukset mahdollisia tulevia tarpeita varten. Ilman videointeja kuntalaisten on lähes mahdoton tietää jälkikäteen, mitä mieltä kukakin valtuutettu on ollut tai miten valtuutetut käyttäytyvät salissa. Ainoa keino pysyä kärryillä on tulla paikan päälle ja painaa tai kirjoittaa tapahtumat muistiin.

Kunnanhallitukselle esitetään, että keväällä kokeilua jatkettaisiin niin, että yksi valtuusto ja yksi kuntalaisille järjestettävä keskustelutilaisuus videoitaisiin. Tämä on vain huono kompromissi videoinnin vastustajien ja kannattajien välillä. Itse olen sitä mieltä, että kaikki valtuuston kokoukset olisi videoitava. Järjestelmä ja siitä tiedottaminen menevät liian monimutkaisiksi, jos kuntalaisten pitää arvuutella, milloin kokous videoidaan ja milloin ei. Ja kuka ylipäänsä on oikea taho päättämään, mitkä kokoukset ovat tärkeitä ja mitkä eivät.

Demokratiaan kuuluu se, että joskus päätettävä asiat ovat isoja, joskus pienempiä. Joskus ne herättävät suuria tunteita, joskus ne tuntuvat vain teknisiltä itsestäänselvyyksiltä. Kuntalaisten on hyvä pystyä näkemään niin politiikan huumat kuin tylsistymisen hetketkin. Siksi kokouksia ei pidä jakaa videoinnin arvoisiin ja niihin muihin.

Videointialoitteita ja kokeiluja vasta käynnistellään monissa kunnissa. Nurmijärvi on kerrankin aloitteellisten joukossa. Pysykäämme siellä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s